För ett livslångt förhållande

Tar du hand om dina fårskinn- och ullprodukter på rätt sätt kommer de kunna vara en del av ditt liv och hem länge. Tänk gärna på att fårskinn är smutsavvisande och att lufta och vädra kan räcka långt, men behöver det ändå tvättas är det mycket enkelt.

För att rengöra fårskinn är ljummet vatten med en mild tvållösning det bästa sättet. Töj och gnugga skinnet i fuktigt tillstånd. Låt skinnet sen torka i ett varmt rum, men aldrig alldeles intill eller på ett element. För att ge skinnet riktigt fin lyster igen kan du borsta det med mjuk borste.

Ullprodukter tvättas bäst för hand i ljummet vatten och vid behov med en mjuk trasa. Undvik tvättmedel med enzymer och basiska tvättlösningar som tvålflingor eller såpa.

Här kan du läsa mer om ull och fårskinn, vårt älskade naturliga funktionsmaterial.

bild_81

Egenskaper får-/lammskinn

Ull absorberar fukt. När ullfibern tar upp vattenånga avges energi, vilket gör att ullfibern inte känns våt trots ett vatteninnehåll på upp till 35 %. Genom att bära vattenånga kan ullplagget hjälpa oss att reglera kroppstemperaturen. Dessa egenskaper gör att man inte blir svettig när man har ull närmast kroppen. Egenskapen att kunna bära vattenånga gör att lammskinnet är lättskött.

Lammskinn behöver inte tvättas så ofta, utan kan med gott resultat vädras i fuktig väderlek. Vattenångan som passerar genom plagget kan då ta med sig smutspartiklar och ”dålig lukt”.

Skinnen är väldigt motståndskraftiga mot smuts och oftast räcker det med att skaka skinnet. Det är det naturliga fettet som stöter ifrån sig smuts på ett naturligt sätt.

 

Fårskinn används till exempel som tofflor, sittunderlag, men också inom sjukvården för att motverka liggsår. När man ligger på skinnet bildas en ”luftkudde” mellan kroppen och lammskinnet. Det kan då cirkulera luft däremellan, vilket kan motverka eksem. Det gör också att lammskinnet värmer på vinter och kyler på sommaren, detta är en stor fördel för tofflor tillverkade i fårskinn.

De positiva egenskaperna är lika för alla lammskinn oavsett färg; de är vackra, mjuka och ger oss ro i kroppen.

Fördelar med fårskinn:

 • Är en ”elektrisk halv sändare”, medan syntetiska är ”100 % icke-sändare”. Endast ”hälften sändare” ger ostört utrymme för den naturliga friktionens utbyte av kropp och miljö. En elektrisk laddning kommer därför inte att ske på syntetiska material.
 • Fårskinn kan absorbera svett omedelbart och kan skicka den till luften sju gånger snabbare än syntetmaterial.
 • Aktiverar blodcirkulationen och immunförsvaret, och stöder avkoppling och regenerering av kroppen.
 • Håller en hälsosam jämn temperatur. Det påverkar hela organismen av kroppen på ett vitaliserande, avslappnande sätt.
 • Är skonsam mot huden eftersom den består av en liknande grundläggande substans som mänsklig hud.
 • Hjälper till att läka känslig eller inflammerad hud eller utslag.
 • Är självreglerande i temperaturen och därmed bra för sommar och vinter.
 • Har en ”selfwarmth-effect” och känns aldrig kallt. Den “naturliga andningen” i huden fortsätter.
 • Är alltid smuts och bakterie resistenta. I århundraden har det varit känt att naturligt fårskinn med lanolin om de lämnas att hänga i frisk luft har en självrengörande effekt.
 • Naturligt fårskinn rengörs bäst med fårskinn tvätt, extrakt med lanolin. På detta sätt förblir ullen biologiskt aktiv. Vattentemperaturen får inte överstiga 30° C. (för mer detaljer om rengöring se ”Shepherd skötselråd”)
 • Fårskinn kan också rengöras kemiskt hos din lokala kemtvättare.
  KOMFORT – Prova fårskinnstofflor utan strumpor så får du se vad all uppståndelse handlar om.
 • Kärnan i ullfibern består av två olika celltyper som absorberar olika mängd fukt vilket gör att den ena sväller mer än den andra. Det medför att de är i konstant friktionsrörelse mot varandra. Denna egenskap skapar en mekanisk, självrenande effekt.
 • Fukt på ytan av textil gynnar bakterietillväxt men ullfiberns yta håller sig relativt torr. Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed dålig lukt.
 • Fårskinn är skonsamt mot huden eftersom den innehåller lanolin. Ett grundläggande ämne som liknar den som finns i människans hud. Förr i tiden visste alla att om man höll kvar fårskinn i ett naturligt tillstånd att det hade positiv påverkan för hela kroppens organismer. Idag har vi börjat minnas …..